tips professionele ontwikkeling

Tijden veranderen, ook voor professionals. Vooral voor professionals zouden we eigenlijk moeten zeggen. Je hebt te maken met veranderingen in de organisatie en in je vakgebied en het is de kunst om mee te ontwikkelen zodat je niet achter blijft. Vroeger gaf je werkgever je cursussen om te volgen voor je professionele ontwikkeling, maar nu ben je daar zelf verantwoordelijk voor. Hoe kun jij je als professional het beste blijven ontwikkelen? Hieronder gaan we het hebben over executive coaching, uitdagingen en meer. Lees snel verder!

Professionele ontwikkelingen bijhouden

De makkelijkste stap om jezelf te blijven ontwikkelen in je vak, is de ontwikkelingen in je vak bijhouden. Dat kun je doen door relevant nieuws bij te houden, artikelen te lezen en het zakelijk nieuws te lezen. Maar sla ook vooral ook eens een boek open. Er zijn tientallen boeken over allerlei vakgebieden, geschreven door specialisten. Hier kun je vast en zeker wat waardevolle kennis uit halen. Hiermee verbreed je niet alleen je horizon, maar het biedt je ook interessante discussie onderwerpen in gesprekken met collega’s.

Trainingen en coaching voor professionals volgen

Met boeken en artikelen alleen kom je er natuurlijk niet. Doe daarom ook mee aan informatiedagen en trainingen of coaching die relevant zijn voor jouw functie en vakgebied. Met executive coaching kun bijvoorbeeld geholpen worden met inzicht krijgen in waar jij je kan verbeteren als leidend professional en hoe je alles uit je carrière haalt. Je bent nooit uitgeleerd! Maak daarnaast van deze gelegenheden gebruik om te netwerken. Deze mensen willen zich ook ontwikkelen en kunnen je aanmoedigen en misschien wel nieuwe kansen bieden.

Professionele uitdagingen met beide handen aanpakken

Een groot onderdeel van jezelf blijven ontwikkelen, is uitdagingen met beide handen aanpakken. Dat kan risico’s en stress met zich meebrengen, maar kan geweldige uitkomsten hebben. Als niemand risico’s zou nemen, zouden veel grote succesvolle bedrijven van vandaag de dag niet bestaan. Ga kansen die misschien spannend zijn niet direct uit de weg, maar grijp ze.

Stel doelen voor je professionele ontwikkeling

De beste manier om je te blijven ontwikkelen, is doelen stellen voor jezelf. Heb je doelen, dan geeft dat je de mogelijkheid om regelmatig te kijken naar je planning, wanneer je actie moet ondernemen en naar wat er goed gaat en wat bijsturing nodig heeft. Zo wordt het voor jezelf een stuk duidelijker hoe jouw professionele ontwikkeling gaat. Hierdoor maak je je minder druk om korte termijn frustraties en kun je je focussen op een succesvolle toekomst.