Tegenwoordig maken we er allemaal maar gebruik van alsof het de normaalste zaak van de wereld is. En dat is het eigenlijk ook. Alleen was dit niet altijd al het geval. Het hebben van een badkamer in huis is namelijk iets wat eigenlijk pas in de jaren ’20 van de vorige eeuw normaal is geworden. Voorheen moest het wassen in de tobbe. Deze stond dan ofwel ergens in een ruimte van het huis, of buiten op het erf. Tegenwoordig kan je het zo gek niet bedenken of er is wel een tegeltje, een nieuwe trend of iets anders waar we in mee moeten doen. Ben jij benieuwd hoe deze cultuur is ontstaan? Lees dan het bericht hier onder voor het complete verhaal!

Een badkamer in huis: what’s in it?

Deze dagen bestaat een badkamer uit een paar verschillende elementen. Deze zie je terug in vrijwel elke badkamer. Laten we beginnen met het badkamermeubel.

Badkamermeubels zijn er in verschillende soorten en maten. Je hebt namelijk badkamermeubels met een spiegel, of zonder spiegel. Kastjes met een schuifdeur of juist een normale deur met hendel. Ook kan je kiezen voor een was meubel met een waskom, of juist met een wasbak. Het verschil zit m in dat de bak ín het meubel zit, terwijl de waskom er juist op staat.

Vervolgens zijn badkamers tegenwoordig voorzien van een douche of bad. Een combinatie van beiden is natuurlijk ook mogelijk. Wanneer je alleen een douche hebt zijn er verschillende manieren om ervoor te zorgen dat de spullen in de badkamer niet nat worden wanneer je aan het douchen bent. Zo heb je het douchegordijn en de douchecabine. Deze schermen de douche af van de rest van de ruimte zodat de spullen die erin staan droog blijven. Tegenwoordig kan je makkelijk en snel een douchecabine kopen bij Douche Concurrent.

Vaak heeft een moderne badkamer ook een toilet.

De oorsprong van de badkamer

Ondanks het feit dat het hebben van een badkamer in huis nog niet zo lang de standaard is, zijn badkamers in huis al wel langer gebruikelijk. Dit dateert zelfs terug naar de Romeinse tijd, waar rijkere Romeinen een lavantrinium in huis bouwden waar ze konden badderen. Het aanleggen van zo’n badkamer was vrij prijzig (zelfs in die tijd al!) en daarom werden er ook overal publieke badhuizen gebouwd waar de ‘normale mens’ zichzelf kon wassen.

Door de jaren heen is het steeds normaler geworden om een betere hygiëne erop na te houden. dit heeft erin geresulteerd dat badkamers vandaag de dag niet meer weg te denken zijn uit moderne woningbouw.