Iedereen maakt er vandaag de dag gebruik van. Zelfs op de momenten wanneer je niet eens verwacht verbonden te zijn, is een internetverbinding vereist. Het internet is niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Maar hoe komen we eraan? Hoe is het ontstaan en antwoord op andere vragen lees je hier, in dit blog.

Het internet in een notendop

Zoals je misschien wel weet is het internet een wereldwijd en open netwerk van aan elkaar verbonden computernetwerken. Om ervoor te zorgen dat het internet goed werkt, zijn er verschillende internet protocollen (IP) samengesteld.

Vandaag de dag wordt met het internet vaak gerefereerd naar het Word Wide Web, maar dat is maar een van tal van diensten die via het internet kunnen worden gebruikt. Zo heb je tegenwoordig ook bellen via het internet, e-mail en andere vormen van File Transport Protocol.

Meer over de oorsprong van het internet

In het begin van het internet was APRA begonnen met een computernetwerk wat APRANET heette. APRA was een dienst van het Amerikaanse ministerie van Defensie, het leger. Dit werd in 1969 gerealiseerd.

Een aantal jaren later, in 1983 stapte het APRANET over op TCP/IP zoals we het nu kennen. Met deze overgang werd het internet van vandaag de dag geboren! Vanaf dit moment volgden de ontwikkelingen zich razendsnel op. Al gauw konden universiteiten en het bedrijfsleven profiteren van het gemak van internet. De meest voorkomende manieren om er gebruik van te maken waren via e-mail, FTP en Telnet. Telnet staat ook wel beter bekend als de fax.

In 1991 begonnen twee medewerkers van het CERN in Europa aan het Word Wide Web concept. Hiermee werd het gebruik van documenten en diensten over het internet enorm vereenvoudigd.

Twee jaar later, in 1993 werd het internet voor een van de eerste keren commercieel ingezet en konden mensen van steeds sneller internet gaan genieten. Dit heeft erin geresulteerd dat het internetgebruik vanaf 2000 alleen maar is gestegen en hadden rond de 360 miljoen mensen toegang tot het internet. Tot 2016 steeg dit naar 3,4 miljard mensen en rond die tijd was dat iets meer dan 40% van de totale wereldbevolking.

Internet vandaag de dag

Tegenwoordig gebruiken we internet voor alles en nog wat. We kunnen nu volledig ‘werken in de cloud’ en zijn niet meer weg te slaan van achter onze telefoons of andere devices. Ook bellen we niet meer alleen via het internet, maar kijken we ook nog eens TV via het internet.

Zelfs vandaag de dag volgen de ontwikkelingen elkaar in een rap tempo op. Wie weet waar we over 10 jaar zijn!