Ben jij een beetje op de hoogte van de geschiedenis van België? In dit artikel vertellen we je verschillende leuke feitjes wat er vroeger in België gebeurde. Sommige dingen die gedaan werden worden nog steeds gedaan en sommige dingen zal je misschien niets van af weten. We hebben het over bijvoorbeeld avondjes stappen (hoe ging dat vroeger?) maar ook over werken en vrijetijdsbesteding overdag.

In België zijn ontzettend veel clubs rond de jaren 90 gesloten. Dit komt omdat er vaak weinig politiecontroles werden uitgevoerd en daardoor (soms dodelijke) gebeurtenissen voordeden die niet door de beugel konden. Toch waren die clubs juist de clubs waar je van woensdag- tot dinsdagavond kon feesten zonder dat er een club vroeg dichtging.  Voorheen was de leeftijdsgrens voor alcohol ook veel lager en werd er veel meer sterke drank geschonken. Tot op heden gaat men in België ook nog altijd uit. Het gaat tegenwoordig alleen een stuk gecontroleerd en rustiger aan toe. Alles wordt nauwlettend in de gaten gehouden zodat er geen heftige dingen kunnen gebeuren.

Heb jij een alcoholprobleem? Zorg dat je dat je direct hulp zoekt!

Vrijetijdsbesteding in België

Vroeger (en nu nog steeds, maar minder) was de markt het hoogtepunt van het weekend. Je ging vaak standaard naar de markt, niet alleen voor je plezier maar vaak was dit ook de plek om boodschappen te doen. Tegenwoordig worden natuurlijk veel producten uit de supermarkt gehaald maar dat was voorheen wel anders. Alles werd van de markt gehaald waardoor men altijd vers voedsel in huis had.

Het was ook standaard dat veel voedsel en spullen per boot verscheept werden. Als jonge man ging je vaak helpen bij het inladen en lossen van boten. Dit gebeurde bijvoorbeeld veel in Gent. Hier werden vaak zakken met voedsel in gestopt en via de grachten werd dat door de stad rondgebracht of naar een verzamelplaats gebracht waarnaar het vervolgens naar een warehouse ging of rechtstreeks naar de markt.

Weet jij wat je opa en oma of overgroot oma en overgroot opa deden tijdens hun jeugd? Een deel van de mensen zullen ook nog de oorlog mee hebben gemaakt, wat natuurlijk een grote impact gehad kan hebben op de jeugd van die mensen. Het is goed om te weten wat je familie vroeger deed en de verhalen in stand te houden! Onze tip: vraag is aan je ouders/opa en oma wat zij hebben gedaan toen ze bijvoorbeeld 10/20 jaar waren.