Palmolie is voor sommige misschien een omstreden product, terwijl er toch veel voordelen aan zitten. Het milieu is een vaak besproken kwestie. European Palm Oil Alliance is een initiatief dat zich inzet voor de duurzaamheid van palmolie. EPOA gelooft dat palmolie een belangrijk element in onze voeding is die goed past in een uitgebalanceerd dieet. Tevens beschermt duurzaam geproduceerde palmolie de biodiversiteit en verbetert het de sociaal economische ontwikkeling. Maar what is palm oil? Wat zijn de voordelen en wat is de rol van EPOA in de verduurzaming van palmolie?

Wat is palmolie?

Palmolie is erg populair, het is namelijk wereldwijd de meest gebruikte plantaardige olie. De olie is afkomstig uit de vruchten van de olie palmboom, dit is een tropische boom met lange bladeren. Na ongeveer 4 jaar beginnen er palmvruchten te groeien. Deze vruchten bestaan voor zo’n ongeveer 35% olie. De trossen van de boom worden het hele jaar door geoogst, en 1 tros bevat wel honden palmvruchten. Elke boom produceert jaarlijks voor zo’n 40 liter aan olie. Dit zorgt ervoor dat palmolie ontzettend belangrijk is voor de wereldwijde voedselzekerheid.

Palmolie en voeding

Palmolie speelt een rol in onze voeding, en met name in de wetten die wij consumeren. Vetten zijn van essentieel bij een gezond dieet. Je lichaam haalt energie uit vet, en sommige vetzuren zijn een toevoer van essentiële bouwstenen voor de cellen in ons lichaam. Tevens helpen vetten ook om vitamines te absorberen. Het wordt aanbevolen om minimaal 15 procent en maximaal 35 procent van je dagelijkse energie-inname uit vet te halen. 

Sommige mensen zijn bang dat palmolie slecht voor je is, terwijl er vanuit voedings oogpunt daar geen aanwijzingen voor zijn. Er is tot heden geen verband gevonden met het consumeren van palmolie in een uitgebalanceerd dieet en het hebben van gezondheidsproblemen. 

EPOA

EPOA, ook wel  European Palm Oil Alliance is een initiatief van palmolie raffinaderijen en producten. EPOA werkt nauw samen met andere nationale initiatieven. Deze initiatieven zijn actief in verschillende Europese landen. EPOA leidt de markt transformatie naar 100% duurzame palmolie in Europa. Om palmolie wereldwijd te verduurzamen is het namelijk van belang dat alle industrieën en de ketens van toeleveren van palmolie hun krachten bundelen en samenwerken.

Palmolie is namelijk wel degelijk duurzaam te produceren, en de keuze om Europees voor duurzame palmolie te kiezen zal de regenwouden wereldwijd beschermen. Er is nog echter een gat te dichten voor EPOA. Voorlopig is 86% van de palmolie die wordt gebruikt in Europa in ieder geval al gecertificeerd op duurzaamheid.