In de top drie meest stressvolle gebeurtenissen staat verhuizen op drie, een scheiding op twee en de dood van een naast familielid, partner of kind, met afstand, op nummer één.

Stress is een oerinstinct

Het is niet vreemd dat een dergelijke ingrijpende gebeurtenis leidt tot veel stress. Wat men soms niet beseft, is dat stress zich niet alleen mentaal voordoet, maar ook een fysieke reactie met zich teweeg brengt. Vroeger was het stress hormoon cruciaal om te overleven: het gaf je lichaam extra kracht en energie om gevaarlijke dieren te ontsnappen of te vluchten voor vijandige stammen. Gelukkig komen we daar niet meer zo snel mee in aanraking. Maar nog steeds ervaren we stress. Onhandig, maar zo werkt het lichaam nou eenmaal.

Een beetje stress op zijn tijd is niet erg, maar wanneer stress lang aanhoudt is het erg gevaarlijk. We kijken allemaal met lede ogen toe hoe steeds meer mensen kampen met burn-out klachten of depressies, allemaal veroorzaakt door ophopende stress.

Stress door overlijden

Wanneer je in je dagelijkse leven al te maken hebt met veel stress, valt een overlijden extra zwaar. Het is de druppel die de emmer doet overlopen. Naast al het verdriet, wordt je ook nog eens overladen met allerlei pragmatische zaken die moeten worden geregeld en afgehandeld.

Hulp

Voorkom dat je in de knel raakt, en kies voor een geschikte Uitvaartbegeleiding . Ondanks het verdriet, hoort een uitvaart uiteindelijk een goede herinnering te worden. Eentje die troost biedt, in plaats van opnieuw stressgevoelens oproept.

Uitvaartverzorgsters kunnen goed organiseren, luisteren en zijn vaak creatief. Ze kunnen goed meedenken en passende oplossingen bedenken voor jouw situatie. Geen uitvaart is immers hetzelfde, gezien geen persoon hetzelfde is. Een perfecte uitvaart komt zowel de wensen van de mensen die achterblijven tegemoet, als de persoon die is heen gegaan.  

Uitvaart in corona tijden

Ook in de huidige corona-maatschappij is een uitvaart misschien net iets anders dan je zult verwachten. Denk alleen al aan het waarborgen van anderhalve meter afstand: dit is natuurlijk erg lastig. Maar dat betekent niet dat er in deze tijd geen mooie uitvaardiensten kunnen worden georganiseerd. Het dwingt ons juist met elkaar creatiever te denken. Vaak wordt er in deze tijd gekozen het fysieke afscheid nemen, en rouwen, los te koppelen van het vreugdevol samen herdenken. De gemixte emoties die men vaak voelt tijdens een uitvaart vinden zo ieder hun plek.

Een uitvaart organiseren kost veel stress, wat bovenop het verdriet door het verlies van een dierbare erg zwaar kan worden. Twijfel daarom niet om hulp in te schakelen wanneer dit nodig is.