Een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering is in Nederland noodzakelijk om de weg op te mogen. Naast het feit dat het verplicht is, is het ook belangrijk om deze verzekering af te sluiten voor jezelf. Je kunt daarom een motorverzekering afsluiten om te voorkomen dat je in de problemen komt. 

Kosten dekken 

Het verzekeren van jouw motor is eigenlijk vooral belangrijk omdat deze ervoor zorgt dat de kosten worden gedekt als er een ongeluk gebeurt. Bij het afsluiten van een verzekering heb je verschillende mogelijkheden. De WA verzekering motor is verplicht, maar je hebt ook een WA+ verzekering (beperkte casco) en WA+ (volledige casco). Heel kort gezegd worden bij deze verzekeringen ook de kosten gedekt voor de mogelijke schade aan jouw motor. De WA verzekering dekt alleen de schade die jij aan een ander hebt aangebracht, maar niet de schade die je zelf hebt. Er zijn een paar dingen die de verzekeringen niet dekken. Het is bijvoorbeeld zo dat je niets verzekerd krijgt wanneer je onder invloed was toen er schade aan je motor is ontstaan.

Geen verzekering 

Het is belangrijk om te weten wat er gebeurt als je geen motorverzekering afsluit. Wanneer je zonder verzekering de weg op gaat, is dat strafbaar. Op het moment dat jij een ongeluk veroorzaakt, maar geen verzekering hebt, kun je hierdoor in de problemen raken. Zo krijgen mensen die de weg op gaan zonder dat zij verzekerd zijn bijvoorbeeld een boete van 550 euro als de politie hen betrapt. Daarnaast kan de RDW je ook nog een boete opleggen. Deze boete bedraagt 400 euro. Daarom is het sterk af te raden om de weg op te gaan zonder verzekering. 

Hoeveel kost een verzekering 

De kosten van een verzekering verschillen per situatie. Om de prijs van een verzekering te bepalen wordt er gekeken naar verschillende dingen. Zo wordt er door sommige verzekeraars gekeken naar je rijgedrag. Hoe dit wordt gedaan is verschillend, maar het is in ieder geval slim om je best te doen om zo netjes mogelijk te rijden. Op die manier kun je voorkomen dat je schade rijdt en bovendien is het een stuk veiliger voor jezelf. Daarnaast wordt er gekeken naar de woonplaats. Als jouw motor of scooter op een plek staat waar nooit scooters gestolen worden, is de verzekering vaak goedkoper dan op een plek waar vaker scooters worden gestolen. Het gaat bij deze dingen vooral om het risico voor de verzekeraar. Hoe hoger het risico, hoe hoger de premie van de verzekering. 

 

Het is dus van groot belang om een verzekering af te sluiten. Dit is zowel verplicht als fijn voor jezelf. Als je in een ongeluk terechtkomt, kan dit je zonder goede verzekering veel geld kosten.