belang van schoolpleinen

De meeste volwassenen denken met plezier terug aan hun schooltijd, en dan in het bijzonder aan de buitenspeeltijd. Dat is onder andere te danken aan goed ingerichte schoolpleinen. Op het schoolplein hadden ze de kans om de lessen even in het lokaal te laten en avonturen te verzinnen waar ze nog jaren met plezier aan terug zouden denken.

De kinderen van vandaag de dag echter worden overspoelt door allerlei andere activiteiten en hebben minder mogelijkheden om fijn buiten te spelen. Games en televisie leiden af van de belangrijke tijd voor kinderen om op het schoolplein te spelen. Dat is zonde, want buitenspelen op het schoolplein is een belangrijk onderdeel van een kind zijn of haar ontwikkeling. Maar waarom is die buitenspeeltijd op schoolpleinen zo belangrijk? Dat lees je hieronder.

Beweging op het schoolplein

Voor kinderen is beweging nog belangrijker dan voor volwassenen. Voor kinderen wordt bijna de dubbele hoeveelheid minimale bewegingstijd per dag aangeraden: een uur. Het schoolplein is de perfecte plek om die nodige beweging te krijgen. Wanneer je kinderen ziet spelen, zie je wellicht dat ze plezier maken, maar ook dat hoeveel zij rondrennen bijna gelijk staat aan een workout. Met gevarieerde toestellen op het schoolplein, krijgen kinderen een workout voor het hele lichaam.

Belangrijke buitenspeeltijd

Laten we eerlijk zijn: schoolpleinen maken scholen gewoon leuker. Met een goed ingericht schoolplein geef je kinderen de kans om in de pauze vrijuit te spelen en plezier te maken. Dit maakt naar school gaan niet alleen leuker voor kinderen, maar ook makkelijker. Doordat kinderen weten dat zij in de pauze los kunnen gaan, maakt het het voor hen makkelijker om tijdens de lessen te concentreren. Is het voor jou ook niet makkelijker om met plezier naar werk te gaan als je weet dat er een beloning in het verschiet ligt?

Schoolpleinen: maak er iets moois van

Het is niet voor niets dat er schoolpleinen zijn bij scholen, maar het is belangrijk dat je er als school iets moois van maakt. Er moet genoeg variatie zijn op het schoolplein voor verschillende leeftijden, zodat niemand zich hoeft te vervelen in de buitenspeeltijd. Dat hoeven de meesters en juffen natuurlijk niet te bouwen, bedrijven als Van Ee Speel helpen scholen om prachtige schoolpleinen te maken. Ontwikkeling gaat verder dan het leslokaal.