veilige werkplek

Een veilige werkplek is iets wat je voor elkaar krijgt door er aan te werken, dat gebeurt niet zomaar. Lees daarom hier hoe je van jouw werkplek een veilige plek maakt. Het begint allemaal bij de leiding en de werknemers. Het is belangrijk dat er regels zijn en dat werknemers goed op de hoogte zijn van belang van veiligheid op de werkplek. Om dat voor elkaar te krijgen, kun je werknemers bijvoorbeeld een VCA certificaat in Amersfoort laten halen. Maar check ook vooral onze andere tips hieronder voor een veilige werkplek.

Maak benodigdheden voor persoonlijke veiligheid makkelijk beschikbaar

Dat je personeel weet hoe ze veilig moeten werken op de werkvloer, is stap één. Maar als werkgever moet jij het mogelijk maken om veilig te kunnen werken. Daarvoor moet je spullen om veilig te werken beschikbaar stellen voor je werknemers. Denk daarbij aan schoenen met stalen neuzen, handschoenen geschikt voor het werk, helmen, werkkleding (wat bijvoorbeeld brandwerend is) en oorbescherming. Zonder de goede uitrusting kunnen je werknemers ook niet 100% veilig werken.

Zorg dat iedereen de vluchtroutes kent

Niet alleen de werkbenodigdheden moeten zorgen voor een veilige werkplek; ook de omgeving moet ingericht zijn om te kunnen vluchten wanneer nodig. Dat houdt in dat in het gebouw nooduitgangen en vluchtroutes duidelijk moeten zijn aangegeven. Daarnaast moet je zorgen dat je personeel de vluchtroutes kent. Hang een plattegrond met daarop de nooduitgangen en routes duidelijk op in het pand. Ga er niet van uit dat iedereen deze goed kent, maar doe ook regelmatig een vluchtoefening voor noodgevallen. Zo zorg je dat je zeker weet dat iedere werknemer op de hoogte is.

Een opgeruimde werkplek is een veilige werkplek

Natuurlijk is opruimen niet de enige eis om een veilige werkplek te kunnen garanderen. Maar het is wel een zeer belangrijk onderdeel van een veilige werkplek. Laat je in de werkplaats dingen slingeren, dan kan dat ervoor zorgen dat iemand struikelt. Vallen is een grote veroorzaker van ernstige verwondingen en zorgt er vaker voor dan je denkt dat werknemers in gevaarlijke situaties komen. Denk aan iemand die struikelt over een losse draad terwijl een heftruck langs rijdt.

Zorg dat je er als werkgever alles aan doet om de werkplek veilig te maken en zorg er voor dat je werknemers op de hoogte zijn van hoe ze veilig werken door ze bijvoorbeeld een VCA te laten halen. Een veilige werkplek is immers ook een meer prettige werkplek!