Natuurlijke gezondheid, wie wil dat nu niet? Of het nu gaat om lichaamsverzorging, balans tussen lichaam en geest, voeding of spiritualiteit: de natuur is goed voor ons.


We moeten zoveel, vooral van onszelf. Werken, huishouden en ook nog eens alle sociale contacten onderhouden. Het zorgt ervoor dat je altijd druk in de weer bent. Misschien wordt het dan wel tijd om je bewust te worden van wat jij nodig hebt om lekker in je vel te zitten. Want dat kun je met al die drukte best snel uit het oog verliezen.

1. Schakel eens een Bach therapeut in

Er zijn talloze redenen te bedenken die ervoor kunnen zorgen dat je niet goed in je vel zit. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: stress, verdriet, angst en een negatief zelfbeeld. En die redenen komen vaak weer voort uit verschillende emotionele schommelingen, die van persoon tot persoon sterk kunnen verschillen. Voor iedere reden die jou uit je evenwicht brengt is wel een passende bachbloesem te vinden. Een Bach therapeut kan jou hierin adviseren. Dat helpt je bij de bewustwording van wat jou in de weg zit, maar geeft bovendien handvatten om ermee aan de slag te gaan.

2. Rust, reinheid, regelmaat

Slaap regelmatig. Probeer iedere dag op dezelfde tijd naar bed te gaan. Maak van je slaapkamer een wellness met fijn beddengoed en de heerlijke geuren van een natuurlijk kruidenkussen.

3. Mindfulness

Om aan de drukte van alledag te ontsnappen is het fijn om te ontspannen. Met een goed boek of een ontspannende mindfulness meditatie bijvoorbeeld. Mindfulness is sowieso erg nuttig om te leren, omdat het je leert omgaan met onverwachte omstandigheden en stress.

4. Maak je eigen thuis spa met aromatherapie

Ook aan de buitenkant goed in je vel zitten is fijn. Als je er goed uit ziet geeft dat zelfvertrouwen en je voelt je letterlijk goed in je vel zitten. Natuurlijke schoonheid producten zijn gemaakt van dingen uit de natuur, zoals plantenextracten en essentiële oliën. Maar vaak ook van dingen die je kunt eten, zoals olie, honing, groene thee of kruiden. Lekker om je eigen gezichtsmasker te maken bijvoorbeeld.

5. Verse kruidenthee

Er zijn verschillende kruiden, die je kunnen helpen om te ontspannen. Zoals een kopje thee van hop, lavendel en passiebloem. Deze kun je zelf allemaal kweken in een pot in je eigen achtertuin!