Waarschijnlijk heb je wel eens van shortlease gehoord, maar het kan natuurlijk zijn dat je hier verder niet veel vanaf weet. Dat is ook helemaal niet zo gek, want shortlease is een relatief nieuwe vorm van auto leasen. Toch is het handig om hier meer over te leren. Het zou namelijk goed kunnen dat short lease veel mogelijkheden voor jou en wellicht ook voor jouw bedrijf kan bieden. In deze blog lees je wat short lease nu precies inhoudt en waarom dit zo’n goed alternatief is voor gewoon leasen of huren.

Wat is shortlease?

Laten we beginnen met een uitleg van het begrip leasen. Een lease is in feite een overeenkomst tussen een bedrijf en een klant waarbij is vastgesteld dat het bedrijf een bepaald product voor een bepaalde periode aan de klant beschikbaar stelt tegen een betaling. Meestal is dit product een auto, hier staat leasen dan ook het meest om bekend, maar ook productiegoederen als machines kunnen door middel van een lease worden gebruikt. Shortlease is hierbij een vorm van leasen waarbij de overeenkomst voor een korte periode wordt afgesloten. In de meeste gevallen wordt de overeenkomst voor een langere tijd afgesloten, maar shortlease biedt dus de mogelijkheid voor een korte periode. Je betaalt dan een vaste prijs per maand en in ruil hiervoor mag jij van het bedrijf een product gebruiken.

Shortlease vs. traditional lease

Wellicht klinkt traditional lease je bekender in de oren. Hierboven is al kort beschreven dat je bij traditional lease een product voor een langere periode ‘leent’ tegen betaling. Het voordeel hiervan is dat het maandbedrag vaak lager ligt dan bij shortlease. Toch biedt shortlease ook weer veel voordelen ten opzichte van traditional lease. Zo loop je geen risico tot stilstand omdat de overeenkomst per maand opzegbaar is, zijn auto’s direct inzetbaar en is een shortlease contract in feite all-inclusive. Dat houdt in dat je een vast bedrag per maand betaalt voor alle kosten: onderhoud, reparatie, verzekering en afschrijving. Dit is niet het geval bij traditional lease.

Shortlease vs. huren

Voor een kleiner project denken ondernemers vaak aan het huren van een auto. Dat is niet vreemd, maar het nadeel hiervan is dat dit vaak een hoge prijs met zich meebrengt. Als je een auto voor een langere periode dan een maand wilt huren is shortlease een goed alternatief. Hiermee combineer je de flexibiliteit van huren met de onbezorgdheid van traditional lease. Je hoeft je niet meer druk te maken over bijkomende kosten als onderhoud en verzekeringen, dit zit allemaal al bij de prijs inbegrepen. Het enige wat je zelf nog moet doen is tanken. Wel zo prettig als je je goed wilt kunnen focussen op het project.