Je hebt vast wel eens vaker gehoord van peterselie. Dit is een bekende smaakmaker in de Nederlandse keuken. Dit kruid kun je door veel verschillende gerechten gebruiken. Het is niet alleen een goede smaakmaker, het kruid is ook nog eens ontzettend gezond! Wil jij weten waar je peterselie allemaal voor kunt gebruiken? Lees dan snel verder!

In welke gerechten kun je peterselie gebruiken?
Peterselie past perfect in pikante gerechten, soepen, sauzen en salades. Het kruid heeft een beetje een pittige smaak en kan als groente gekookt worden. Daarom wordt peterselie ook vaak verwerkt in groenteschotels om het toch net wat meer smaak te geven. Verder past peterselie heel goed in gerechten met vlees, zoals stoofpotjes, maar ook in visgerechten. Krulpeterselie wordt veel gebruikt als garnering. Met name bij gerechten uit het Midden Oosten. Zoals je ziet is peterselie dus erg breed toepasbaar. In principe past peterselie bij elk gerecht, aangezien de smaak niet te overheersend is. Wist je dat peterselie ook heel goed helpt bij knoflookgerechten? Na het eten van knoflook kan kauwen op peterselie er voor zorgen dat de adem frisser wordt.

Gezondheidsvoordelen

Naast dat peterselie heel gezond is, brengt het kruid ook nog eens veel gezondheidsvoordelen met zich mee. De wortels en bladeren van het kruid zijn namelijk vochtafdrijvend en verminderen het vrijkomen van histamine. Ook verlicht peterselie reumatische problemen en bevordert het de spijsvertering. Het blad en de stengels van het kruid zijn rijk aan vitamines en minderalen. Het kruid bevat voornamelijk de vitamines C, K en A. Deze vitamines spelen dus ook een grote rol bij je afweersysteem en de bloedstolling. De mineralen in peterselie helpen bij de opbouw en het onderhoud van je botten. Maar het speelt ook een grote rol bij een goede werking van je zenuwstelsel en spieren.