automaat

De laatste jaren stappen steeds meer mensen over op een automatisch schakelende auto. De automaat heeft een bepaalde periode een slecht imago gehad, maar dit is al lang voorbij. Ook bij het behalen van je rijbewijs kun je de keuze maken om alleen maar in een automaat te leren rijden. Hoewel in Nederland momenteel vrijwel iedereen leert autorijden in een handmatig schakelende auto, is dit voor sommige mensen toch een goede optie. Maar waarom zou je nou eigenlijk voor een automaat kiezen?

Wat zijn de grote verschillen met een handmatig schakelende auto?

In een automaat heb je natuurlijk geen versnellingspook. In plaats van deze pook heeft een automaat een bedieningshendel. Op deze hendel zitten in ieder geval vier functies: De P van park (parkeerstand), de R van reverse (achteruit rijden), de N van neutral (zet hem in de neutraal) en de D van drive (gewoon rijden). Naast deze vier functies zitten er soms ook nog wat extra mogelijkheden op zoals een sportstand. Het verschil waar de meeste mensen, die overstappen van een handgeschakelde auto, aan moeten wennen zijn de pedalen. Omdat je uiteraard zelf niet hoeft te schakelen bij een automaat zit er geen koppeling in. Hierdoor heb je niet drie maar twee pedalen.

Voor- en nadelen van het rijden in een automaat

Voordelen:

  • Je rijdt veel meer ontspannen;
  • Je hebt geen last van de hellingproef;
  • De auto kan niet afslaan;
  • Je rijdt zuiniger;
  • Vaak trek je makkelijk harder op.

Nadelen:

  • Als je eenmaal in een automaat rijdt is het lastig om weer over te stappen op handschakelen;
  • Vaak is het duurder;
  • Je hebt geen controle over het aantal toeren dat je maakt.

Automaten worden nog steeds verbeterd

Tot slot is het handig om te weten dat automaten nog steeds worden verbeterd en hierdoor ook steeds aantrekkelijker worden. Wanneer automaten de transmissie kunnen leiden op een manier dat mensen niet kunnen, zal dit op het gebied van de strengere eisen voor emissie ook steeds interessanter worden. Door alle genoemde voordelen en het feit dat de prijzen steeds meer dalen wordt de automaat ieder jaar populairder.

Wil je een auto met automaat shortleasen? Dat kan bij Blankert Shortlease.