We hebben allemaal wel eens een sieraad gekocht bij een juwelier. Ze hebben vaak de mooiste collecties met de meest uiteenlopende sieraden. Voor ieder zit er wel een passend item tussen. Maar toch verdiept bijna niemand zich in het beroep als juwelier. Dit is zonde, aangezien er zo veel facetten zijn in dit vak naast het verkopen van alleen sieraden. Ben jij benieuwd wat het vak als juwelier precies inhoudt? Lees dan snel verder!

Wat is een juwelier?

Een juwelier is een persoon die zicht heeft gespecialiseerd in het verkopen en soms maken van sieraden en aanverwante artikelen. Dit kunnen ringen, armbanden en kettingen zijn, maar dus ook horloges of zilveren bestek. Vaak voert een juwelier ook reparatiewerkzaamheden uit voor als er een sieraad kapot gaat.

Wat doet een juwelier?

Het takenpakket van een juwelier is nogal uiteenlopend. De voornaamste taak is het adviseren van klanten in de juwelierszaak. In de winkel worden diverse sieraden verkocht waar een juwelier alles vanaf weet. Zo kunnen zij klanten ook inlichten over de actuele trends rondom de sieraden en materialen. Verder houdt een juwelier zich bezig met het beheren van de winkelvoorraad, het afhandelen van administratie, het begeleiden van personeel én dus in sommige gevallen het ontwerpen en produceren van sieraden zelf. Hier hebben zij vaak een achtergrond als edelsmid voor nodig.

Waar werken als juwelier?

Als je aan de slag gaat als juwelier kun je dit zowel zelfstandig doen als bij een juwelierszaak, zoals een juwelier Capelle. In sommige gevallen werken juweliers uitsluitend online. Dan hebben zij een eigen webshop en geen fysieke juwelierszaak waar zij spullen verkopen. Vaak heb je ook grote modeketens waar er een aparte hoek is gereserveerd voor een juwelier. Zo werk je zelfstandig, maar toch voor een grote organisatie.